Over

20 jaar geleden studeerde ik af als diëtist. Met veel plezier zag ik jarenlang mensen met allerlei soorten hulpvragen, zowel klinisch als poliklinisch.

Wat ik miste in mijn werk als diëtist was aandacht voor de methode, het spanningsveld tussen goed bedoeld advies willen geven en de eigen keuze vrijheid van de persoon tegenover je respecteren. Vooral wat er nodig is om iemand in staat te stellen weloverwogen eigen keuzes te laten maken en hoe gepaste educatie/inzicht te kunnen bieden, sprak me aan. Mijn passie werd niet de inhoud maar de vorm, niet de ziekte zelf maar de mens met de ziekte.

Om deze reden studeerde ik 3 jaar psychologie aan de VU universiteit naast mijn werk als diëtist. In 2008 schreef ik het boek ‘Kom op, kom aan’ over aankomen in gewicht en verbeteren van eetlust, (kom op kom aan).

Op de diabetespoli van VUmc waar ik in 2008 startte, kwam ik in aanraking met het zelfmanagement groepseducatie programma PRISMA (PRo-actief Interdisciplinair Self-MAnagement). PRISMA bleek een zeer goede match te zijn met mijn eigen passie voor methodiek, educatie en het welbevinden van de mens met een (chronische) ziekte.

De PRISMA patiëntencursussen heb ik meer dan 50 keer gegeven gegeven. Ik ben PRISMA als project gaan coördineren en heb meer dan 400 hulpverleners opgeleid in de methodiek. Daarnaast heb ik 3 jaar onderzoek gedaan naar de implementatie van zelfmanagement groepseducatie in de eerste lijn vanuit de afdeling medische psychologie. Na dit onderzoek heb ik als projectleider PRISMA omgezet van diabetes georiënteerd naar een generieke methode voor alle groepseducatie die gaat over leefstijl gerelateerde ziekten. Ik ben de auteur van de trainers-handleidingen, patiënt materialen en websites. Nog altijd ben ik verbonden aan het VU medisch centrum als docent, trainer en auteur.

In 2017 ben betrokken geraakt bij Perfect Earth, een passie project om kinderen via innovatieve online educatie bewust te maken van hun eigen invloed op natuur en milieu. Ik ben de auteur van het thema duurzame voeding.

In 2018 lanceerde ik samen met Petra Balke een eigen praktijk gericht op moeitelozer leven, ‘Klavertje Drie’. Klavertje Drie vindt dat iedereen zichzelf als een krachtig en flexibel mens mag zien en voelen en biedt daar inzicht en ruimte voor.

Meer weten over mijn achtergrond: mijn linkedin profiel.